Budget för ensamstående föräldrar

Svårt att få ihop din ekonomi och sitter du helt utan sparande och buffert? Privatekonomin kan vara tuff att få ihop som ensamstående förälder men en vill ge sina barn allt en kan. Efter alla mobilräkningar, fasta utgifter, idrottsaktiviteter etc. betalats finns det inte mycket över alla månader. Att behöva ta emot bidrag för att överleva månaden kan komma med jobbiga känslor och om en inte har någon i sitt sociala nätverk som lever i en liknande situation kan det kännas extremt ensamt. Men det viktiga är att det aldrig är försent att börja komma igång med ditt sparande och få hjälp med att göra en långsiktig budget. Vi vill att du ska känna att du inte behöver vara ekonom för att lyckas med din ekonomi.

Ensamstående förälder och ekonomi

Att vara ensamstående förälder är trots alla fördelar svårt. Enligt den här nyhetsartikel från försäkringskassan är ensamstående föräldrar med barn den familjegrupp i samhället som är mest utsatt. Som förälder vill en inget hellre än att ge sina barn allt de drömmer om och lite till men möjligheterna ekonomiskt är det inte desamma som för barn med två föräldrar.

Som förälder kan en känna sorg att ens barn inte får växa upp med den perfekta konstellationen av en familj som samhället målat upp oavsett om det är för det bättre. Men den ekonomiska verkligheten går inte att undgå. Enligt rädda barnen är risken att leva i fattigdom tre gånger så stor för de barn som bor med en ensamstående förälder jämfört med de som lever med samboende föräldrar.

Det kan därför vara viktigt med ett stabilt socialt nätverk och om en inte har några i sin närhet att vända sig till är det ännu tuffare och framförallt ensamt. För många ensamstående är det en socioekonomisk resa nedåt, att inte ha möjlighet att köpa en ny vinterjacka, betala för sommarkollo eller fotbollsträning är förutom det ekonomiska tungt psykiskt. Att avstå från att köpa något en själv är i behov av för att kunna ge sina barn dem extra pengarna istället är en uppoffring ensamstående gör. Men att få pengarna att räcka och ha tillräckligt över för att kunna lägga undan lite i sparande är inte en garanti. Man vill göra allt för att kunna ge sina barn en ekonomisk trygg framtid och för att trygga nuet ifall något oväntat skulle ske. Sverige har bidrag i form av barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd etc. men att ta emot bidrag är inte alltid glasklart och kan komma med en del skam. Även om man som ensamstående kan känna sig ensam och sakna en familjekänsla så kan en finna stöd i andra som lever i en liknande situation och veta att även om en är ensamstående förälder är en inte ensam.

Spara med en inkomst

Det finns många goda skäl till att börja spara om en är ensamstående förälder. Till skillnad från att vara två och dela upp kostnaderna är det en annan verklighet när det endast är en inkomstkälla. Om man alltid tvingas leva på gränsen och inte har ett buffertsparande är en extremt sårbar för minsta oväntad utgift. Den ekonomiska sanningen är att som ensamstående är ekonomin ofta ansträngd och ju fler barn desto större belastning på ekonomin blir det.

Att det är viktigt att spara pengar är något en får berättat för sig hela livet men i dagsläget, som ensamstående med barn i bilden är det ett faktum som inte går att blunda för. Du måste klara alla situationer ensam och barn är inte heller billiga. I en artikel från Privata affärer har de tagit information från en rapport Swedbank gjort. Framgår det att barn kostar runt 1.3 miljoner kronor de första 18 åren. Men pengar är inte allt och barn är en ovärderlig gåva som aldrig går att mätas i pengar. Men det är ett faktum att man behöver göra utrymme i sin ekonomi och börja bygga upp en trygghet.

En buffert borde vara det första att börja spara mot och efter det rikta in sig på ett mer långsiktigt sparande. Ens buffert kan variera beroende på ens individuella livssituation. Men enligt Handelsbanken är en till två månadslöner efter skatt en bra grundregel för hur mycket en bör ha i buffertsparande. Men om du har barn bör en överväga att göra bufferten större.

Hur mycket pengar det går att lägga undan varje månad för sin framtida buffert kan en få fram via en budget. Att skapa en budget är ett bra första steg till att få bättre kontroll över sin ekonomi.

Budget för trygghet

Men vad är egentligen en budget?

Kort och gott är en budget en planering över kommande utgifter och inkomster. I en budget finns både fasta och rörliga utgifter som hjälper dig att få översikt över din ekonomi. De fasta utgifterna är de som nästan är lika stora varje månad, exempelvis hyra. Medans rörliga utgifter kan vara nöjen, matinköp etc. Från en undersökning skriven av Privata Affärer är det nästan varannan svensk som inte gör en budget, det är endast 14% som gör en budget varje månad och 32% gör en då och då. En budget för ensamstående föräldrar kan vara ett första steg på vägen för att kunna trygga vardagen till sig själv och sina barn.

En undersökning gjord av Nordea visar att barnfamiljers topp tre önskningar är att pengarna ska räcka till en längre resa, sparande och att renovera sin bostad. Men som ensamstående kan det kännas svårt att ha råd med sparande eller upplevelser och då borde en verkligen starta med en regelbunden hushållsbudget vare sig du lever i ett tight ekonomiskt läge eller har en stabil vardagsekonomi. Om du har en budget kan du få det lättare att prata om din ekonomi och därmed få ett positivt förhållande till den. Det räcker med en vilja, bra hjälp och tips så du i framtiden kan vara lugn om du olyckligtvis hamnar i en ekonomisk motgång.

Nu vs. långsiktighet

Att ens barn skulle hamna i något slags utanförskap för att du inte har råd är en situation alla föräldrar skulle vilja undvika. Många kan tycka att låna pengar eller exempelvis beställa en resa på kredit är en bra idé för att slippa behöva berätta för sina barn hur verkligheten ser ut. Men det kan också vara frestande att unna sig själv nu istället för att tänka långsiktigt, men genom att ta ett lån eller använda kreditkort vet vi alla att en använder pengar som vi inte har. Men om vi tänker långsiktigt och har det större målet i sikte går det att nå. Även om det bara går att lägga undan 100kr i månaden så kommer du nå målet tillslut och du slipper betala dyra räntor.

Tips

Ett bra tips när du vill komma igång med att spara pengar är att undvika små utgifter. Om en istället lägger alla dom små utgifterna till sparande kommer dom med tiden växa till ett större belopp som kan användas till att unna dig något mer väsentligt. Men det jobbiga med små impuls utgifter är att en inte ser de som väsentliga. Vi tänker att vi inte har råd att spara men har ändå råd att köpa den där extra kaffen på stan.

Enkla spartips:

– Använd rabattkuponger eller kort som samlar på sig poäng hos butiker.

– Försök skära ner kostnader på saker som inte är livsviktiga som olika prenumerationer behövs både netflix, viaplay och HBO?

– Ta hjälp av tjänster som exempelvis Nordea xtraspar eller liknande.

– Handla genom second hand, via familjer eller vänner. Bra för både miljö och plånbok

Spara i fonder till barn

När du kommit igång med ett buffertsparande och börjar känna dig mer trygg i vardagen kan man börja fundera över mer långsiktigt sparande både till sig själv och till sina barn. För föräldrar kommer ens barns framtid vara det viktigaste och att försöka hjälpa dem i god tid. Men att veta hur sparandet ska gå till är inte alltid enkelt. I en artikel från Swedbank har en sett att mer än var fjärde förälder tycker det är svårt att veta hur de ska spara till deras barn. Sparande till barn är ofta långsiktigt så det kan vara en bra idé att placera pengar i aktiefonder. Sannolikheten då är att pengarna växer lite mer även om beloppen är små. Över hälften av de som sparar till sina barn sparar inte till något särskilt medans en tredjedel sparar till en framtida bostad och en fjärdedel sparar till körkort.

Det finns många olika sparalternativ, det finns olika typer av fonder så att man kan anpassa den som är bäst för just dig. En fond är en samling aktier eller andra värdepapper, och alla som sparar i fonden äger den del av de samlade tillgångarna. Fondsparande är mer riskfyllt än enskilda aktier men har en större möjlighet än ett vanligt sparkonto. Det är viktigt att man tar reda på all information och får hjälp att hitta rätt sparande för en själv och sina barn och det viktigaste att komma ihåg är att allt sparande är bra sparande!

Vill du förenkla din ekonomiska vardag med en app som lanseras snart?

Vill du skapa dig en hållbar ekonomi och aldrig mer ställa frågan när lönen kommer?