Våra 17 bästa budgettips för studenter

Att få studentbudgeten att gå ihop är inte alltid det lättaste. Många som studerar måste därför ta studielån samt bidrag och att leva snålt blir ens vardag. Men bara för att du måste dra ner på dagsbudgeten betyder det inte att du inte ska kunna unna dig lite då och då. Vi ger dig därför våra bästa budgettips för att få ihop månadsbudgeten så du får mer pengar över till saker du tycker är kul.

Enligt SFS (Svenska förenade studentkår) så går nästan varje student back med 326:- varje månad. Men med en bra budgetkalkyl behöver du inte gå back längre. Alla ska ha möjlighet till ett sparande och därför vill vi hjälpa alla studenter med våra tips och råd.

Läs våra 17 bästa student budgettips här:

1. Simon Saves hjälper dig kostnadsfritt med din studentbudget.
Den absolut bästa budgethjälpen du kan få är att ladda ner Simon Saves appen. Simon Saves kommer hjälpa dig med din månadsbudget samt dagsbudget och din ekonomi kommer kännas tydlig och strukturerad. Bli en av de första att testa Simon Saves, signa upp dig kostnadsfritt i slutet av denna artikel!

2. Tjäna pengar när du shoppar.
Skaffa “refunder” och få pengar tillbaka på det DU köper. Se över utbud för diverse appar/hemsidor som ger dig återbäring vid köp hos deras samarbetspartners. Detta är ett fantastiskt tips för studenter som måste handla diverse produkter, refunder (och andra smarta appar) ger återbäring som kan ge dig en liten boost i din privata ekonomi. Pengarna kommer direkt in till ditt bankkonto med ett litet klick. Snabbt och smidigt!

3. Tänker över ditt nästa köp!
Undvik impulsköp, fråga dig själv om det är något du verkligen behöver. Genom att tänka igenom dina köp och motstå från impulsköp så slipper du onödiga kostnader och på så sätt kan du spara mycket pengar som du kan lägga på annat.

4. Sänk dina matkostnader och utgifter.
Använd dig av budgetrecept till matlådor. Matkasse från Linasmatkasse, citygross, mathem med färdiga recept och tips för att hålla bättre styr på mathandlingen och räcker till matlåda! Gå med i matsmart och konsumtionsvaror med nära utgång datum!   Gå in på djupet i frysen och kylskåpet, se över vad som faktiskt finns där inne!

5. Använd dina förmåner som student!
Se till att ladda ner Mecenatappen samt studentkortet för att kunna ta del av studentrabatter och kuponger. På så sätt sparar du pengar på saker du ändå hade handlat. Ett tips är att lite extra koll på studentappens kuponger samt “veckans tips” där det ofta finns många bra erbjudanden.

6. Gå med i kundklubbar!
Bli medlem i de butiker du ofta handlar i, på så sätt samlar du bonuspoäng och får kunderbjudande/kuponger etc. Vi rekommenderar att du försöker hålla så många av dina köp som möjligt på samma ställe, tex ett företag som har ett stort utbud i många kategorier.

7. Förhandla mer om dina bostadsutgifter!
Se över dina hushållskostnader samt abonnemang. Hur många streamingtjänster behöver du? Använd smarta lösningar som LED-lampa. Kan du sänka din mobilkostnad, tv avgift, el avgift och vattenräkning, ring upp din leverantör och förhandla!

8. Använd dig av second hand och andrahandsköp.
Använd sidor som Sellpy, Tise, Tradera, Shpock, Blocket och facebook marketplace för att sälja och köpa nya möbler och kläder. Byt kläder med dina vänner för att ändra på garderoben mer! Fynda på rea via nätet och köp för fel säsong.

budgettips, secondhand, studentbudget, studenttips, studenttips

9. Använd begagnad kurslitteratur samt låna böcker.
Byt/hyr böcker i skolan, ej köpa nytt. Se över grupper på SOME där du kan hyra/låna böcker, bra för plånboken bra för miljön! Bibliotek är ett hett tips, finns inte din bok? Be dem att ta in den. Länkar att kolla på: KurslitteraturBegagnadeskolböcker

10. Scanna marknaden och jämför priser!
Innan du köper en pryl, kläder, resa, gymkort eller något annat som kostar pengar; Scanna marknaden! Med internet kommer möjligheter, så se över konkurrensen på det du ska köpa för bästa pris. Det finns även sidor som jämför olika hemsidors priser på din vara tex, Pricerunner.

11. Åka bort över helgen? Hyr ut din lägenhet/rum.
Se över möjligheter för Airbnb. Som student är ekonomin oftast knaper, för att dryga ut din budget kan du vid tillfällen du ska resa bort över en natt eller en längre period hyra ut din lägenhet/rum. Airbnb kan hjälpa dig med detta. Pengarna som du tjänar på detta kan du sedan välja att spara, investera eller göra något kul för.

12. Dra av de värsta utgifterna direkt!
Lägg alla utgifter på autogiro. Då får du bra koll på dina kostnader som dras varje månad. Använd inte avbetalning vid köp, det uppkommer onödiga räntor som du inte räknat med och risken att du glömmer bort att betala är stor.

13. Anpassa dig efter årstider.
Köp säsongsanpassad mat så spar du både mer pengar i plånboken samt att det är bättre för miljön. Sedan kan man även tänka på att exempelvis ta cykeln till skolan/jobbet när det är varmare istället för att ta bilden eller åka kommunalt. Samåk!

14. Ta ett extrajobb och tjäna det där lilla extra!
Extrajobb: Endast 43 % av studenterna har ett extrajobb. Skaffa ett extrajobb (helst inom ditt område) för att få både erfarenhet och lite extra pengar.

15. Fyller du år? Önska dig prylar du behöver och inte vill lägga pengar på.
Önska dig saker när du fyller år och vid jul som du ändå hade behövt köpa eller som du vet att du kommer ha användning av. På så sätt slipper du köpa dessa saker själv samt att du inte får saker du ändå inte har någon användning av.

16. Ha tydliga sparmål.
Sätt upp mål för hur mycket du vill spara varje vecka/månad och tävla med dig själv hur mycket du kan spara undan. Tänk långsiktigt, sätt upp mål för framtiden. – och börja idag! En app som kan hjälpa dig med detta är Simon saves. Bli en av de 1000 första att få testa Simon Saves, signa upp dig här nedan.

17. Tjänster och gentjänster.
Vi har alla olika färdigheter, om vi kan dela med oss av den till andra så får vi även tillbaka mycket från dem. Förhandla och se om du kan få något till billigare pris i utbyte mot dina tjänster.

Bli en av de 1000 första i Sverige att få testa Simon Saves:

Läs vidare:

Säsongstips för dig som vill vara ekonomiskt och ha en budget som fungerar året om. Läs vidare för att få våra bästa budgettips under julmånaderna här nedan.

Spara pengar i Jul

Julen närmar sig och många har redan börjat inhandla julklapparna inför julafton. Med denna högtid kommer även mycket stress och att hålla en budget kan vara svårt. Det är mycket som sker under december månad vilket sätter press på ekonomin, adventskalendrar ska inhandlas, mat till julbordet ska planeras och alla tillbehör gör att kostnaderna drar iväg.

Vi vill därför dela med oss utav 10 av våra bästa julklappstips och budgettips för att göra december och januari till två ångestfria månader.

våra bästa budgettips för studenter

1. Undvik lånefällan under julen, räntan är hög och det är en kostnad som du inte vill ha i längden.

2. Under november så har vi black friday/black weekend, här går det att fynda erbjudanden som är svåra att få tag i  resten av året. Håll ögonen öppna!

3. Börja leta fram recept i tid till julmaten! Priserna på maten går upp runt jul. Handla tidigt och frys ner!

4. Gör en lista på vad du vill köpa och ta reda på vart den är billigast att köpa. Börja handla i god tid, då kommer du ha god tid att hitta rätt produkt till rätt pris.
Länktips: Prisjakt

5. Köp inte den dyra presenten själv! Gå samman med nära och kära för att få ihop något som kanske blir mer uppskattat för mottagaren.

6. Julbaka är mysigt! Gå ihop med dina vänner, dela upp ingredienserna och baka tillsammans. Var inte rädd för att be om hjälp med julmaten till julbordet, knytkalas is the shitvåra bästa budgettips för studenter

7. Att handla julklappar behöver inte nödvändigtvis vara dyrt. Föreslå julklappsleken för de vuxna, ha en budget på 100 kr och köp något som är anpassat för alla! Klicka här för att hitta julklappar för 100 kr.

8. Letar du efter julklappar till flickvännen eller till pojkvännen? Att köpa något till en partner kan vara svårt speciellt när man inte vet vart man ska leta eller vad man ska leta efter. Här hittar du massor av bra tips på julklappar till honom och henne!

9. Se över vad de olika second hand butikerna har, går att hitta mycket saker till lägre pris men fortfarande har hög kvalite. Böcker och andra hårdvaror är utmärkta exempel att leta efter.

10. Signa upp dig på Simon Saves och få hjälp att sätta upp en budgetkalkyl så att du aldrig behöver känna en ångest inför dina dagsköp. Det finns endast ett begränsat antal platser, så se till signa upp dig idag här nedan:

Gillade du våra tips, dela gärna detta blogginlägg och tipsa vänner i din omgivning! 😀