Allt man behöver veta när man flyttar hemifrån – budget, ekonomi och sparande

Är du sugen på att flytta hemifrån? Eller har du precis lyckats skaffa din första egna bostad? Grattis! Då är det nu dags att börja tänka på pengarna. Hur funkar det egentligen med hyra, lån och hemförsäkring?

Glad ung kvinna mot tegelvägg

Hur gör man en budget?

För att lättare hålla koll på alla utgifter är ett tips att göra en månadsbudget. I denna lägger du in alla fasta utgifter, men lägg även in en viss summa som ska gå till sådana utgifter som kan ändra sig månad för månad till exempel kläder, mat, och nöjen. Även tandläkare och frisör är bra att räkna in.

Kan jag få bostadsbidrag?

För dig som är under 29 år och har svårt att betala din hyra eller månadsavgift finns det ett speciellt bostadsbidrag som du ansöker hos Försäkringskassan. Vad krävs för att få bostadsbidrag? Dina inkomster, din boendekostnad och bostadens typ och storlek avgör om du kan få bostadsbidrag. På Försäkringskassans Kassakollen kan du snabbt kolla om du kan få bostadsbidrag.

par_i_trapp_som_pussas_och_vill_flytta_ihop

Hur funkar hyresrätt?

Hyresrätt är en bostad du själv inte äger, utan hyr av hyresvärden som äger bostaden. Kolla upp vad som gäller i din ort, skriv upp dig i den lokala bostadskön. Du kan också leta upp och kontakta hyresvärden direkt. Hyresvärden ansvarar för att lägenheten är i bra skick, även innan du flyttar in och när du bor där. Slutar spisen eller kylskåpet att fungera ska hyresvärden stå för kostnaden. Vill du måla eller tapetsera om, behöver du få godkännande från hyresvärden. Det är ditt ansvar att informera hyresvärden om det uppstår exempelvis en vattenläcka, men de har skyldighet att laga den.

Hur funkar bostadsrätt?

Lånet

Du köper en andel i en bostadsrättsförening och betalar dessutom en månadsavgift. Tänk på att det finns ett amorteringskrav när det gäller lån. Du måste betala 15 procent av lånet på huset kontant direkt vid köpet. Kolla i god tid med din bank hur mycket du kan låna och därefter se hur mycket du kan lägga i kontantinsats.

Lagar och regler

I en bostadsrätt har du själv ansvar för allt i lägenheten, till exempel om kylskåpet går sönder och du behöver köpa ett nytt. Du behöver inte be om lov för att måla och tapetsera.

Hur skaffar man en bostadsrätt på en tuff bostadsmarknad?

Priserna på bostadsrätter är höga och för att få en hyreslägenhet kan det krävas många års köande.

Det finns mängder av sajter där du kan kika på bostadsrätter runt om i hela landet, skyltfönster, höra dig runt bland bekanta, kika i tidningar.

Det kan vara bra att sänka dina förväntningar. Att bo inne i stan kanske är din dröm men du har inte ekonomin till det, tänk realistiskt. Gå på många visningar och jämför.

Kan det kanske vara så att fastigheten har ett renoveringsbehov och kommer att renoveras nästa år? Är området trevligt? När du väl har hittat din lägenhet är det dags för budgivning. Här är detta viktigt att du gjort en budget så du vet vilket som är ditt maxbud, dv.s hur stort lån du klarar av att betala.

rött hus

Så funkar det att bo i hus

Innan köpet

När du äger ett hus betalar du för drift och underhåll vilket du inte behöver göra om du bor i bostadsrätt eller hyr en lägenhet. Var noga med att fråga mäklaren om renoveringsbehov finns och i så fall hur mycket.

När du köper ett hus är det viktigt att du funderar över hur mycket du kan och är villig att lägga ner på huset. Känner du dig osäker kan du anlita en besiktningsman för att undvika alternativa fel eller skador som finns på huset.

Rörlig ränta vs fast ränta

Rörlig ränta betyder att räntan följer reporäntan. Det byter egentligen att den kan vara billig ett och och dyr ett annat. Att välja rörlig ränta är att ta en risk i hopp om att få en billig ränta.

Fast ränta betyder att du med banken kommer överens om en bestämd ränta, t.ex. 3,25 % som gäller under en bestämd tidsperiod, t.ex. 5 år. Fast ränta innebär en mindre risk än rörlig ränta.

dator och miniräknare

Hur mycket pengar kan du lägga på ditt nya hus?

Först och främst bör du ha en budget för dina lån, ränta och amorteringar. Budgeten bör gå ihop med din hushållsbudget. Det eftersom din hushållskostnader (mat, boende)  + dina lånekostnader (lån, ränta och amorteringar) kommer utgöra din faktiska månadskostnad.

När du är färdig med din budget kommer du veta exakt hur mycket pengar du kan lägga på din nya bostad. Förhoppningsvis motsvarar det dina drömmar!

Se upp för underhållskostnader. Ett hus behöver tas om hand. Här är exempel på olika underhållskostnader. Målning av fasad, byta fönster, lägga om tak, byta staket, byta värmepanna.

Fördelar med hus

Du kommer ha stora möjligheter att förändra och och renovera precis så som du vill ha det. Du har din egen tvättmaskin, eller till och med tvättstuga, och kan tvätta när du vill. Du slipper klagande grannar som stör sig på att du spelar för hög musik eller kanske har fest långt in på natten.

rum_med_gitarrer_och_keyboard

Hur funkar det att bo i andra hand?

Det är inte lätt att fixa sina första bostad. På de flesta orter i Sverige är det bostadsbrist. Framför allt i Stockholm, Göteborg, Malmö och i universitetsstäderna men även på många andra mindre orter. Priserna på bostadsrätter är höga och för att få en hyreslägenhet kan det krävas många års köande. När du bor i andra hand hyr du någon som har ett förstahandskontrakt eller äger in sin bostad.

Snabb bostadslösning kan bli dålig lösning

Den snabbaste lösningen för många blir att leta upp en lägenhet att hyra i andra hand. Grattis till dig om har lyckats fixa det. Men innan du flyttar in, se upp!

Det finns mycket att tänka på. Det är inte ovanligt med ockerhyror eller det som i lagens mening kallas oskälig hyra. I storstäderna är det inte ovanligt att en hyresgäst betalar uppåt 10 000 kr i månaden för ett rum i andra hand. Och då får blir det knappast många kronor kvar i slutet av månaden!

Vad är det för regler som gäller när jag vill hyra i andra hand?

Hyresvärden måste ge tillstånd att hyra i andra hand. På Hyresnämnden kan du läsa om det som gäller för att hyra i andra hand.  Förstahandshyresgästen måste ha fått hyresvärdens samtycke. Även i många bostadsrättsföreningar måste styrelsen ge bostadsrättshavaren rätt att hyra ut i andra hand.

Om du bara ska hyra ett rum/del av bostaden så behöver inte förstahandshyresgästen be om lov.

Skriv alltid kontrakt!

När det är bestämt att du ska hyra i andrahand ska du vara beredd på att visa upp anställningskontrakt eller lönebesked för att garantera att du kan betala hyran. Nästa steg är att skriva ett andrahandskontrakt. Det ska innehålla månadskostnad och ömsesidig uppsägningstid, rimlig tid är tre månader. Hos Hyresgästföreningen hittar du kontraktsmallar. Både du, den du hyra av och hyresvärden ska ha varsitt eget exemplar.

Varning för ockerhyra!

Var noga med att kolla upp hyran innan du skriver på. Enligt Hyresgästföreningen och rättspraxis är ett rimligt hyrespåslag 10–15 procent av månadshyran om du hyr lägenheten möblerad. Det ska bland annat täcka slitage på möbler.  Om den som hyr ut till dig vill ha högre hyra än så betraktas den enligt lagen som oskälig.

Varning för att hyra lägenhet svart i andra hand

En person kan hyra ut sin lägenhet till dig utan hyresvärdens godkännande. Du riskerar att åka ut på dagen och förstahandshyresgästen riskerar att mista hyreskontraktet.

Hur funkar studentbostad?

En bostad du hyr när du är student. För studentbostad finns det egna köer, var noga att skriva upp dig i god tid då det ofta tar tid innan du får bostad.

 

kille_med_dator_i_soffa_i_studentbostad

Vad ingår i hemförsäkringen?

Du kan spara mycket pengar genom att teckna rätt försäkring. Så vad ingår egentligen i en hemförsäkring? Det skiljer sig såklart lite beroende på vilken försäkring du väljer men detta är de allra vanligaste som ingår i en hemförsäkring:

Egendomsförsäkring: Ger dig ersättning av tex brand eller stöld.

Ansvarsförsäkring: Kan ge dig ersättning om du krävs på skadestånd för att ha skadat en person eller någon annans egendom.

Överfallsförsäkring: Ger dig ersättning om du till exempel blivit misshandlad.

Rättsskyddsförsäkring: Kan ge dig ersättning av dina kostnader för ett juridiskt ombud vid en tvist.

Reseförsäkring: Ger dig ersättning för sjukvård.

Tilläggsförsäkring: Är en försäkring som ger ett utökat skydd för händelser och skador som inte täcks av grundskyddet i försäkringen.

startkit_hjartformat_porslin

Vad behöver du köpa när du flyttar hemifrån?

Du kommer behöva köpa kastruller, stekspadar, durkslag, bestick mm. För att snabbt få igång ditt kök utan onödiga kostnader rekommenderar vi att köpa ett startkit. På flyttbloggen Moveria finns det fullständiga listor över allt du behöver till ditt nya hem. Här är till exempel verktygen som är bra att börja med: hammare, skruvmejsel och tumstock.

Hur fixar du tv- och bredbandsabonnemang?

Om du vill teckna ett bredbandsabonnemang kan du först jämföra dem genom att gå in på Bredbandsval.

Vissa bredband fungerar bara till vissa adresser. På Bredbandsval.se kan du jämföra pris och hastighet på alla bredbandsleverantörer som är kopplade till din hemadress.

Vill du teckna tv-abonnemang? Gå in på TV abonnemang. Denna sida jämför olika leverantörer på precis samma sätt som Bredbandsval.se

Vad kostar elen?

Använd en kalkyl för att räkna ut driftkostnader i ditt nya boende, t ex denna Energikalkyl.

Här kan du få ett hum om vad elförbrukning i till exempel en etta skulle kunna bli. Visar kalkylen ett för högt belopp kan du följa de förslag på åtgärder de nämner. Du kan undersöka om det går att ändra på något.

budgetmat_pasta_pesto

Hur får du ner matkostnaderna?

Det finns enkla tips på hur du kan få ner dina matkostnader. Genom att laga mat från grunden och undvika halvfabrikat blir maten genast mycket billigare. Storhandlar du dessutom hela veckans mat får du ner kostnaderna ytterligare. Tänk på att små förpackningar är dyrare än storpack. Skapa en veckomeny innan du handlar, så kan du köpa flerpack och ta del av andra erbjudanden som passar just den menyn du har skapat. Dra även ner på restaurangbesök, eller välj billigare restauranger.

Äta gott och spara pengar – visst går det. Ta hjälp av vår budget- och sparapp. Signa upp dig för att bli en av de första att testa Simon Saves!