Tips och råd för hur du enkelt kan spara smart i din vardag

Bild på bord med dator och en beskrivning på hur man lägger upp sin finansplan

Har du alltid slut på pengar? Är det alltid samma visa slutet av månaden, nudlar till middag och plånboken enbart full av kvitton. Vi hjälper dig att spara smart och hålla koll på pengarna.

Önskar du att du kunde massor om ekonomi eller att du kunde låta någon annan sköta din ekonomi så att du kan göra något som är mer värdefullt för dig?

Kan det vara så att du lägger alldeles för mycket pengar på fel saker. Det där nya dataspelet eller hamburgaren efter en blöt utekväll?

Kanske blir det lite för mycket besök på pizzerian? Upplever du att du har svårt låta bli impulsköpen?

Du kanske måste låna pengar av en vän/familjemedlem eller till och med ta sms-lån för att ens ha råd att betala hyran varje månad?

Rosa spargris, händer

Du kanske inte ens bryr dig eller tänker på din ekonomi? Kanske lever du i tron om att du genom onlinecasinon kan vinna så mycket pengar så att du till slut kan köpa drömlägenheten?

Glöm det där, i den här artikeln ger vi dig tips och råd på hur du bäst lägger upp din ekonomi och till och med kan hjälpa dig att spara pengar.

Det finns många sätt att spara pengar på, vi gör det enkelt för dig. Vill du investera, men tycker det är för svårt och invecklat att sätta sig in i vilka investeringar som kan tänkas passa dig? Hur ska du lägga upp en budget och hålla koll på pengarna?

Ta det lugnt vi guidar dig!

Här är några tankeställare och råd för hur du enkelt kan spara pengar i din vardag:

Försök välja matlåda

Hur många gånger har du fått höra från kollegorna hur mycket de tycker sig spara in på att ha matlåda till jobbet? Kanske är det lättare att räkna de gånger de inte lägger kommenterar om detta.

Dessa kommentarer må vara irriterande men faktum är att de har helt rätt. Vi har räknat specifikt på detta för att se hur mycket du faktiskt sparar in på matlåda och vilken påverkan det kan ha på din plånbok. Kan det kanske vara värt besväret?

Om vi räknar på att en genomsnittlig lunch i Sverige idag kostar 85kr vilket ger oss en årlig kostnad på 20.400kr. Förutsatt då att man äter ute varje dag.

Enligt en undersökning som konsumentverket har gjort, kostar en genomsnittlig matlåda 29kr vilket då i sin tur istället har en årskostnad på 6.960kr.

Om du skulle välja bort den dagliga utgiften, utelunchen, mot en god hemlagad lunch skulle du årligen då spara 13.440kr.

13.440kr som du kan lägga på något helt annat som är mer värt. När du tänker efter, så är nog den där hemlagade rätten oftast mycket godare än en flottig pizza.

Statistiken enligt en Sifo-undersökning i samarbete med ICA visar att den största anledningen till att man köper lunch på jobbet är för man har misslyckats med sin planering.

Gör det enkelt för dig själv. När du lagar mat på kvällen, gör dubbla eller till och med trippla mängden. På så sätt behöver du inte lägga extra energi på en matlåda, du måste ju trots allt ändå äta middag.

Skippa små utgifter för att nå din dröm

Är du en person som flera gånger i veckan spenderar småsummor på onödiga saker som till exempel utemat, tobak, kaffe och så vidare?

Många gånger tänker man “det är bara 30 kronor” , men i slutändan så blir dem där 30 kronorna stora summor.

Om du tex snusar och köper fyra snusdosor i veckan för ca 30 kronor styck, då är du redan där uppe i 480 kronor varje månad för endast tobak.

Lägg då till den där takeaway kaffen på väg till jobbet, bettingen på lördagsmatchen, du kanske till och med köper med dig mat på väg hem från jobbet några gånger i veckan, då är vi helt plötsligt uppe i stora summor pengar.

Många står i slutet av månaden med några få hundralappar kvar och förstår inte vart alla pengar har tagit vägen.

På grund av att du lagt pengar på onödiga saker så kanske du inte har något annat val än att låna pengar av till exempel dina föräldrar för att ha råd med mat och de sista räkningarna. Du kanske till och med spelar upp de sista pengarna i hopp om att vinna tillräckligt mycket pengar så att du klarar de sista dagarna innan lön.

Tänk då hur mycket du skulle kunna spara om du avstår från dessa saker. På en månad hade du sparat 3.080 kronor och på ett år hade du sparat hela 36.960 kronor.

Håll koll på pengarna!

Om du undviker de här onödiga utgifterna och istället kan lägga upp en budget och ett månatligt sparande så kan du åka på den där fotbollsresan och förhoppningsvis om några år, ha råd med kontantinsatsen till din drömlägenhet.

Investera dina pengar rätt

Investeringar kan kännas som en djungel och även alla definitioner.

Vi har kortfattat beskrivit de kanske viktigaste orden man bör känna till när man talar om investeringar.

Vad är obligationer?

Obligationer är kort förklarat ett lån. Staten eller olika företag kan utfärda och sälja obligationer istället för att låna pengar av en bank.

Som ägare av obligationen får man sedan ränta på de pengar man lånat ut. Obligationer har väldigt låg risk då man får tillbaka hela sparbeloppet.

Dina pengar är inte heller bundna någonstans, eftersom det alltid finns möjlighet för dig att sälja obligationer innan löptiden passerat.

I jämförelse med exempelvis aktier ger obligationer dock i regel inte lika hög avkastning.

Vad är fonder?

En fond består av ett flertal olika värdepapper, till exempel aktier. För att förklara det enkelt så kan man se det som en godisskål, där skålen är fonden och godiset är aktier, eller andra värdepapper.

Man äger hela skålen men en fondförvaltare hjälper dig att bestämma vilka godisar som ska finnas i. Oftast så väljer man olika godisar för att sprida risken. Genom att köpa andelar i fonden så kan man då äga en fond.

Man får då en liten del av alla värdepapper som finns i fonden.

Vad är aktier?

Om du köper en aktie blir du delägare i företaget då en aktie är en ägarandel i ett aktiebolag.

Aktier kan vara ett utmärkt sätt att få dina pengar att växa. Du kan tjäna pengar genom att värdet stiger på aktien och du säljer eller genom att ta del av aktiernas eventuella utdelning.

Företag väljer att ge ut aktier för att finansiera bolaget, det kan vara när det grundas eller när de anser att det behöver komma in mer kapital i bolaget.

Hur ska man tänka när man vill placera sina pengar?

Tittar vi historiskt sett så har aktier visat sig leverera den främsta avkastningen. Samtidigt också som det varit den placering som man löper minst risk att förlora pengar på trots att den ofta på kort sikt varierar mer.

Lite ologiskt kan man kanske tycka, borde det inte vara en säkrare placering att ha pengarna på banken?

Men det visar sig att om man rensar för inflation, dvs att pengarnas värde minskar pga av ökade priser, så har fortfarande aktier vunnit över traditionellt räntesparande i det långa loppet.

Detta trots den stora börskraschen i USA 1987 och den stora depressionen i USA på 30-talet.

Som Warren Buffett sa “Alla kan bli rika på aktier – bara man inte har bråttom.”

Med detta sagt så är ändå ett viktigt förbehåll dock att historisk avkastning inte säger någonting om framtida avkastning. Det är svårt att förutspå framtiden och lätt att vara efterklok.

Vem vet, kanske uppfinns en artificiell intelligens som fullständigt omöjliggör mänsklig konkurrens eller utomjordingar kanske invaderar. Men historiska data ger förhoppningsvis en ledtråd om vad framtiden skulle kunna föra med sig.

Fem grundläggande tips för ett långsiktigt sparande

Sätt upp ett mål, vad ska du spara till? Ska du spara till en bil, en buffert, eller kanske insats till en lägenhet.

Sprid riskerna över olika tillgångsslag, placeringar och löptider. Exempelvis om du har bolån så kanske ha ett ”rörligt” 3 månaderslån, ett bolån med ettårig förfallotid och ett med fem års förfallotid. 

Diversifiering, som det kallas är en placeringsstrategi som går ut på att helt enkelt inte ha alla ägg i samma korg. Dela upp dina investeringar i  olika tillgångsslag som aktier, fonder, räntebärande papper, råvaror och så vidare. 

Vilken horisont har du på ditt sparande? Det avgörs ju givetvis till stor del av målet. Är det ett pensionssparande?  Är det ett pensionssparande så kan du kanske kosta på dig att ha en mer aggressiv investeringsstrategi, för att ju närmare den stundande pensionen minska på riskablare placeringar.

Men allt handlar slutligen om vilken risk du är villig att leva med? Kanske är du en gambler, och vill ha hög risk men också möjligheten till hög avkastning.  

Slutligen investera aldrig i produkter du aldrig förstår. Förstår du inte vad det är du investerar i så löper du en betydligt större risk att 

Vill du fördjupa dig mer inom sparande och investeringar, så föreslår vi följande sidor:

Rika Tillsammans blogg och podd med konkreta tips och inspiration för sparande och investeringar

Fondskola på Avanza

Obligationsskola på Avanza

Aktieskola på Avanza

Småspararguiden, oberoende vägledning kring pensioner

Fondkollen, den branschgemensamma satsningen från Fondbolagens förening vill ge enkel och saklig information om att spara i fonder

Konsumenternas Bank- och finansbyrå, oberoende och kostnadsfri vägledning i frågor som rör banker, fondbolag och andra finansiella aktörer.

Fondkollens räknesnurra Det är mycket som kan påverka ens fondsparande. Här kan du räkna fram vad allt det innebär för din investering

Buffert hjälper dig med ditt sparande för resor och privatekonomi

Maxa din studentbudget Blogg med smarta spartips för studenter

Signa upp dig på vår app redan idag!

Just nu håller vi på att utveckla ett nytt verktyg för att hjälpa människor skapa en budget och lägga upp ett hållbart sparande.

Simon Saves hjälper dig att spara till det du alltid drömt om eller att faktiskt lyckas hålla din budget, för att slippa hamna i den där svåra situationen med sömnlösa nätter och nudlar resten av månaden.

Du som inte har råd med ekonomisk rådgivning eller du som helt enkelt inte är intresserad av ekonomi eller inte vet hur du ska göra, det gör inget! Simon hjälper dig.

Simon Saves agerar ekonomisk rådgivare. Han vet när du spenderar mer än vad du borde och när du inte sparar som planerat. Simon underlättar för dig att ha mer hållbara rutiner i din ekonomi. Han kommer även hjälpa dig att investera dina sparade pengar på något som du själv tror på eller brinner för. Simon ger dig verktygen för att enklare nå dina drömmar och ekonomiska mål.

Med hjälp av AI-teknologi ger appen dig, som användare, en guide dig till ett mer kontinuerligt och långsiktigt investerande.

Simon Saves tar grund i två väsentliga ekonomiska problem. För det första, att människor ofta spenderar mer pengar än de egentligen vill eller kan, för det andra att människor ofta inte har de nödvändiga kunskaperna för att göra sunda investeringar.

Simon Saves ger dig alla verktyg som behövs för att att både förstå din egen ekonomi, men även förståelse för hur du får den att växa.

Studier visar att många unga människor idag inte har råd att lägga en kontantinsats till en lägenhet. Det är klart att priserna på bostadsmarknaden gått upp på senare år vilket självklart gör det svårare.  En allmän ekonomisk okunskap om hur man sköter sin ekonomi, skapar ett sparande och lyckas hålla en budget hör också till.

Därför ser vi ett behov av Simon Saves på marknaden genom smarta lösningar och ett automatiserat sparande vilket möjliggör att man slipper lägga tid på att sätta sig in i komplicerade ekonomiska kalkyler.

Genom att lägga upp en budget, guidar Simon Saves dig in på rätt väg för att lättare hålla koll på pengarna.

Du sätter ramarna, Simon sätter budgeten

Genom att ha Simon saves som app tillgängligt i telefonen är det lika lätt att hålla koll på pengarna som att komma igång.

Vi förväntas släppa tjänsten i början av 2019.

Just nu begränsar vi antalet användare, så bli först ut att testa Simon saves, genom att registrera din mailadress nedan.

“You don´t download an App, you download Simon”