Vilken dag kommer lönen? Ställ aldrig mer frågan.

Hur mycket vet du om din privatekonomi? Är du den personen som har stenkoll på alla utgifter, och fyller i excelark för att stilla ditt kontrollbehov? Eller är du den som tycker du har god kontroll på din ekonomi, men inte kan svara på hur mycket pengar du lägger på restaurangbesök och taxiresor? Eller kanske personen som veckan efter lön är lyckligare än någonsin och veckan innan lön vrider och vänder på ångesten och frågar dig var pengarna tagit vägen?

Fyra av tio svenskar spenderar hela sin lön under en månad utan att spara, enligt en undersökning från sydsvenskan. Att löningshelger är stökigare än andra helger är inget chockerande, för många är det den enda helgen i månaden man går ut och shoppar eller festar.

Hur kan vi jobba så hårt för våra pengar om dagarna, men ändå ha så lite koll på dem? Oavsett om man har pengar kvar i slutet av månaden eller inte, vad är det som gör att vi inte har bättre koll på vår ekonomi? Att vi ens har något som heter löningshelg är märkligt om man tänker efter.

Har du verkligen kontroll över din ekonomi?

Sju av tio svenskar har någon gång känt dåligt samvete av att det inte orkar fatta   ekonomiska beslut”

Vet du egentligen vad du lägger dina pengar på idag? Hur stor andel är onödiga utgifter och hur stor  del är fasta utgifter. Sju av tio svenskar har någon gång känt dåligt samvete av att det inte orkar fatta ekonomiska beslut. En av tio har dåligt samvete varje månad över att de inte har koll på sin ekonomi enligt en undersökning Ica tagit fram med Novus.

Kanske tänker just du att det inte behövs för du har en god ekonomi. Tänk då tvärtom, gör en budget där du kan se vad du kan spara in på. Skapa en större medvetenhet var pengarna går och hur mycket rörliga utgifter du har efter de fasta utgifter. Då slipper du oron över att inte veta om du har tillräckligt med pengar till resterande utgifter eller om det skulle dyka upp en oväntad utgift. Man kan också fokusera på att betala av lån, eller skapa sig en buffert inför oförutsägbara situationer. 40% av svenskarna utför fler köp på nätet vid löning, jämför med månadssnittet. Känner du igen dig och jublar vid löning varje månad, samtidigt som ångesten knackar på veckan innan löning, då är det verkligen dags att ta kontroll över din ekonomi.

Att ha en dagsbudget utefter dina inkomster handlar inte om att du ska sluta unna dig och leva ett tråkigt liv”

Om vi faktiskt inser vad vi kan få ut av de pengarna som rinner mellan fingrarna, kan det kanske lugna oss lite. Vi kan bli klokare i våra val och ta reda på vad vi i snitt spenderar varje dag i månaden. Det kan hjälpa oss att spendera jämnt under hela månaden och vi slipper invänta pengarna på kontot när vi ser något vi vill köpa. Att ha en dagsbudget utefter dina inkomster handlar inte om att du ska sluta unna dig och leva ett tråkigt liv, men däremot ta bort de köpen som är onödiga. Älskar man att spontanshoppa och äta ute ska man fortsätta med det, men man kan göra det under kontroll och med en budget.

Vi skapar ett intresse för ekonomi, där vi strävar efter att ha samma känsla som vid löning hela tiden. Spontanshopping ska vara kul hela vägen, inte bara i stunden lika så restaurangbesöken. Det finns många sidor att få inspiration om hur du tar hand om din ekonomi.

Här kan du få mer information och möta andra som är intresserade
av att hålla koll på sin budget:


Economista – Här samlas tjejer som älskar budgetering och aktier. De delar sina bästa tips kring privatekonomi i facebookgruppen. Finns även en podd och bok.

Ungaaktiesparare – Här kan du läsa om allt om aktier på ett förståeligt och intressant sätt. Antingen klickar du dig in på bloggen och läser poster som t.e.x. fondbloggens steg 1 -Lär  känna dig själv eller så blir du medlem för det lite överpricade medlemskapet på 275kr. Då får du tillgång till aktieutbildningar, event, affärstidningar och mycket mer.

Aktietjejerna är ett initiativ för att öka tjejers intresse för sparande och investeringar. “Vi vill förändra stereotypen för hur en typisk investerare ser ut och vårt primära mål är få fler tjejer till börsen!

Ekonomi för olika livssituationer arbetslös, studerande, flytta ihop, flytta isär, köpa bostad, ny i sverige eller vid dödsfall.

Är pengar lika med ångest för dig också?

Pengar kan ge en känsla av eufori, som när lönen kommer och man känner att möjligheterna flödar. Man passar på att köpa den där väskan som man trånat efter så länge, går ut och äter på favoritrestaurangen med tjejerna och ser hur sparkontot ökar. Men pengar kan också ge en känsla av oro och stress. Vad har jag lagt pengar på och varför är det mindre pengar på mitt konto än förväntat? Den 17:onde gör vi svenskar minst köp under hela månaden.

Det är lätt att ta för givet att med mer pengar
så kommer allt bli så mycket bättre”

Plötsligt är det veckan innan löning och euforin är utbytt mot ångest. Tankarna blir mer negativa och i samma takt som pengarna minskar känner du även att du inte är lika nöjd med dig själv. Självkänslan är i botten och nu har du bara tråkiga hemmadagar framför dig.  Det är lätt att ta för givet att med mer pengar så kommer allt bli så mycket bättre. Men hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad har ingen större betydelse. Det som avgör är hur de fördelas mellan dina olika utgifter. Genom att bli medveten om din  budget så du får en mer jämn fördelning av din ekonomi och får pengarna att räcka till slutet av månaden.

Top 10 tips som du inte tänkt på tidigare:

Är du trött på att ständigt ligga på sista hundralapparna när slutet av månaden närmar sig? Känner du också att du VILL spara men kommer inte till skott och saknar kunskap om hur du ska budgetera din månad?

Du känner kanske att du försöker att tänka mer ekonomiskt under månadens gång men hamnar oftast på samma ställe i slutet av månaden, utan att plussa på sparkontot.

Så här lyckas du hålla din budget, med små enkla förändringar: 

1.Skippa dyra cappuccino och havrelatte – ta med dig hemifrån istället!

Det finns massor med snygga take away muggar som du kan köpa, istället för att köpa dyra drycker på stan. Du kan matcha muggen med din outfit samtidigt som du sparar på miljön!

Hitta din take away kopp här!

2. Sluta köp dyr hämtmat! – Börja planera din vecka!

Det blir inte bara billigare utan även godare med din egen mat i lådan! Då får du krydda precis hur du vill och slipper oroa dig för laktos/gluten och andra allergier. Du kan även lägga ihop din shoppingbag hos ica online som du sen väljer att hämtar i butik eller få levererad till din dörr. Då undviker man de små onödiga köpen på väg till kassan.

10 tips från ICA!

3. Om du inte hinner laga storkok och fixa matlådor – Tänk på KARMA!

Karma låter dig köpa rabatterad mat som är precis lika bra och god som annan hämtmat!

Skapa ditt konto på Karma idag!

4. Byt kläder med dina kompisar!

I våra tonår hade vi inga problem med att låna kläder från alla tjejer vi träffade, under kvällen eller över några veckor. Vad hände?? Vi började med det för att spara pengar/vi köpte annat för barnbidraget, så varför inte göra det i vuxen ålder när allt är så dyrt? Låna en klänning till den där speciella kvällen och undvik att alltid köpa ny klänning från butik!

5. Se över dina betaltjänster!

Utan att tänka på det så kanske du och din sambo har varsitt Netflix konto? Du, dina föräldrar och syskon kanske alla har varsitt konto på spotify? Avsluta era konton och köp familjepaketet istället!

Detta kan spara dig hundralappar i månaden!

6. Shoppa SMART online!

När du shoppar online så finns det massor med sidor som ger dig pengar tillbaka genom att du använder deras koder, som Refunder. Även abonnemang sidor som Luxplus har produkter som är nedsatta till så lågt som -70%!

7. Inför dagar där du inte får handla något alls.

Genom att planera din vecka i god tid så kan man införa dagar då man inte får använda kortet/kontanter till något annat än nödsituationer. Alla småutgifter under månaden kommer att minska och du kommer spara mer pengar till annat roligt!

8. Bjud in till fest!

Visst brukar det oftast vara trevligare när man får komma hem till någon på middag eller fest? Bjud hem dina vänner till BYO-fest och va kvar där och dansa hela natten. Man tappar inte bort varandra (förhoppningsvis) och man sparar massa pengar på dyra drinkar och inträde.

9. Snåla med det tråkiga

Försök att köpa alla ‘tråkiga måsten’ billigt. Saker som tvättmedel, toalettpapper, såpa, diskmedel, trasor, för att nämna få, kan man spara mycket pengar som ändå inte påverkar dig. Tänk-många bäckar små!

Man ska även komma ihåg att billiga märken också har närproducerade och ekologiska produkter!

På Matsmart finns det massor av nedsatta priser på varierande produkter!

10. Spara tid och spara mer pengar. Låt AI-Simon hjälpa dig att få full koll på din ekonomi. 

Framtiden är här! För att sluta cirkeln så tar vi bäst till sist. Simon Saves är som din personliga bankman och rådgivare som springer efter dig vart du än drar ditt kort. Simon är en AI som kommer att säga ifrån så fort du överskrider din dagliga budget, investerar och leder dig till en vardag som till slut kommer sakna den ångest man känner i slutet på varje månad.

Förhandsregistrera dig redan nu, bli först att testa Simon Saves kommande app!

Är du ensamstående förälder? här kan vi tipsa om en intressant artikel för dig som handlar om Budget för ensamstående föräldrar.